Elektronik spor, organize video oyunu yarışmalarına verilen isimdir. E-spor, ülkemizde ve Dünya’da ortaya çıktığı günden itibaren oyuncu topluluğu tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.

İlk E-Spor Turnuvası Ne Zaman Gerçekleşti

Bilinen en eski video oyunu yarışması, 19 Ekim 1972’de Stanford Üniversitesi’nde Spacewar oyunu için yapılmıştır. Stanford öğrencileri, büyük ödülü Rolling Stone müzik dergisi için bir yıllık aboneliği olan “Galaksiler arası uzay savaşı olimpiyatlarına” davet edilmiştir. Bruce Baumgart, her birinin tek kişi oynadığı beş kişilik turnuvayı ve Tovar ile Robert E. Maas ise Takım Yarışması’nı kazanmıştır. (kaynak: vikipedi)

E-Sporun Yükselişi

Yıllar geçtikçe e-spor turnuvaları artmış ve Dünya geneline yayılmaya başarmıştır. StarCraft, Warcraft 3, League of Legends, Dota 2 gibi birçok oyunun turnuvaları Dünya genelinde büyük ilgiyle karşılanmıştır. Bu oyunların turnuvalarının ödül havuzları çıktığı ilk zamanlarda ne kadar az olsada bu durum günümüzde tamamen değişmiş durumda. Eğer bir karşılaştırma yapmamız gerekirse okyanus ve bir bardak suyu düşünebilirsiniz.

Liglerin Çıkışı

League of Legends oyununu baz aldığımızda ilk liglerin (NA LCS, EU LCS, LCK, LPL, TCL) çıkışıyla birlikte profesyonel oyunculuk bir meslek haline gelmişti ancak liglerin ilk günlerinde oyuncuların kazandığı paralar onlara geçim şansı sunmuyordu. Bu durum e-sporun hızlı yükselişi ile birlikte değişime uğradı ve zaman geçtikçe oyuncular geçimlerini sağlayacak maaşlar almaya başladı. Aynı zamanda oyuncuların barınabilecekleri ve oyun oynayabilecekleri “oyun evleri” ortaya çıktı.
Gençlerin tüm ilgisinin e-spor üzerinde olduğunu gören firmalar yavaş yavaş bu sektöre sponsor olmaya başladı. İlk başta bu firmalar genel olarak teknoloji markaları ile sınırlı kalsada günümüzde her şey değişmiş durumda. Artık BMW, Mercedes, Adidas, Nike Nissan, Coca Cola, Ikea, AXE, Ford, Samsung gibi birçok farklı isim bulunuyor. Bu firmaların alanlarının birbirine çok uzak olduğu aşikar ancak bunların tek bir ortak noktası var; o da hızla gelişen ve gelecek olarak görülen espor sektörüne yatırım.

Bu Denli İlgi ve Sponsor Oyuncuların Maaşına Nasıl Yansıdı

E-sporun yükselişi doğal olarak oyuncuların maaşına da yansıdı. Örnek olarak Kuzey Amerika takımlarından Team Liquid, Nicolaj ”Jensen” Jensen’a 3 yıllık bir anlaşma için tamı tamına 4.2 milyon dolar ödüyor. Bununla da bitmiyor; Avrupa’nın kralı diye tanınan Luka ”Perkz” Perkoviç, takımı G2 E-sports’tan Cloud9 takımına 11.75 milyon dolara transfer oldu. E-spor yükselmeye devam ettikçe bu sayıların yükseleceğinden emin olabiliriz.

Günümüzde E-Spor

Stanford Üniversitesi’nde küçük bir turnuva ile başlayan bu yolculuk, 2020 yılında 496 milyon kişinin çevirmiçi izlediği, sadece bir ayda yaklaşık 200 milyon dolar yatırımın yapıldığı, sayısız sponsora sahip olan ve geleceğin sporu olarak görülen bir endüstri haline geldi.