Teknolojinin web 1.0, web 2.0 ve web 3.0 gini gelişmelerinden sonra tüm dünya işlemlerinde internete bağlı hale geldi. Ticaret ise alışılagelmiş sistemin çok dışına çıktı. Neredeyse şirketlerin yaptığı tüm ticaretler online sisteme döküldü ve markalar bu mecradan ticaretlerine devam ettiler. Fakat E-ticaret sektörüne girmek duyulduğu kadar kolay bir süreç değildir, pek çok aşamadan geçmeniz gerekiyor. E-ticaret paketleri ile tüm zorlu aşamalardan kurtularak hazır bir sisteme, yazılıma ve siteye kolaylıkla sahip olursunuz.

E-ticaretin temelinde aslında kişilerin vakitlerinden tasarruf etmelerini, birçok seçeneği karşılaştırabilecek imkanı sağlamaktır. Kişiler bir ürünü satın alacağı zaman ürüne benzer ürünleri, farklı satıcıların fiyatlarını yada fikir edinebilecekleri diğer seçenekleri görme ve bu seçenekler arasında karşılaştırma yapma fırsatını elde ederler.

Bunun yanında e-ticaret yapan firmaların da avantajıdır. Çünkü parakende satış yaparken ödenen faturalar,geleneksel satış için harcanan vakit ve iş gücü gibi harcamalardan tasarruf ettirir.

İster küçük ister büyük bir işletme olun. E-ticaret yapabilir ve bu e-ticaretten oldukça yüksek kar elde edebilirsiniz. Fakat bunun için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar ise şöyle;

 

1- Stoklar Kontrol Edildi mi ?

Satışa çıkardığınız ürün ve hizmet için stoklarınızdan kesinlikle emin olmalısınız. Zira e-ticaretteki en önemli hususlardan biri güvendir. Sattığınız bir ürünün stoğunun elinizde olmaması size gecikme yaşatacak ve bu gecikme müşterilerinizin size olan güvenlerini olumsuz etkileyecektir.
WHATSAPP IMAGE 2022 02 26 AT 17.54.59

2- Müşterileri İle İlişkimiz Doğru mu ?

E-ticareti geleneksel ticaretten ayıran bir durumda burada ortaya çıkmaktadır. Geleneksel ticaret yapan bir markanın müşteriler arasında yayılması ve yeni müşterilere erişimi e-ticarete nazaran biraz daha yavaş ve zor olur.

E-ticarette yüz yüze olmadığınız için müşteri ile ilişkiniz sıcak bir iletişim değil kelimelere ve harflere bağlısınızdır. Bü yüzden elektronik mecralarda yazdığınız her kelime ve emojinin anlamına dikkat etmeli, müşteriye gerekli ve ihitiyaç duydukları bilgileri eksiksiz vermelisiniz. Yanlış başlayan bir iletişim bütün felaketleri beraberinde getireceği için her defasında iletişim sürecini kontrol etmelisiniz.

E-ticarette her şey iki tuşun ucundadır. Sizden memnun olan müşterileriniz sizi saniyeler içinde onlarca kişiye önerebilir ve çok kısa zamanda oldukça fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Bu noktada müşterileriniz ile doğru iletişim kurmanız ve müşterilerinizin geri bildirimlerini önemsemenizi tavsiye ederiz. Kendinizi doğru anlattığınızdan, müşterinizin doğru anladığınızdan ve sizin müşterinin beklentisini anladığınızdan emin olun.

MUSTERI

 

3- Rakiplerimiz Ne Alemde ?

Unutmayın ki nasıl ticarette binlerce rakibiniz varsa e ticarette de çok fazla rakibiniz var. Bir müşteri günde binlerce ticari mesaja maruz kalıyor. Bu mesajlar arasından ise mantığına en çok yatan mesaja dönüş yapıyor. Bu noktada ise yapmamız gereken diğer madde rakiplerimizin kim olduğuna bakmak. Sahiden bizim rakiplerimiz ne alemde, diye dönüp sormamız gerekiyor kendimize. ”Bizim yapmadığımız neler yapıyorlar”, ”Bizim yaptığımız onların gözden çıkardıkları şeyler neler” gibi soruları kendimize sormalı ve rakiplerimizi detaylıca inceleyerek bu soruların cevaplarını objektif bir şekilde kendimize vermeliyiz. Bu cevaplardan yola çıkarak ise beyin fırtınları ile rakiplerimizin önüne geçmeli ve müşterimizi yakalamalıyız.

RAKIPLER

4- Müşterilerimiz Hakkında Ne Biliyoruz ?

Bazen bir yere uygun olmanız oraya ait olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Bu noktada satışını yapmaya çalıştığımız ürün veya hizmet için hedef kitlemizi belirlemeliyiz. Bu hedef kitleyi çok niş tutmadan detaylı ve sağlam bir şekilde analiz etmeliyiz. Hedef kitlemiz nereleri geziyor, nerelerde nasıl tepkiler veriyor, nasıl besinler tüketiyor, nasıl bir tarzı var ve hatta hedef kitlemizin psikolojisi, kültürel durumu, aile yapısı ne durumda gibi bir çok soruya cevap verecek düzeyde olmalıyız. Abartı gibi düşünsenizde her bir detay hedef kitlenin mesajlarında değişiklik yaratacak ve bu mesajların doğru alınmasını etkileyecektir. Çünkü her hedef kitleye birbirinden farklı mesajlar, vurgular ve tonlamalar yapmalıyız.

Her hedef kitle bizim için çizilecek başka yollar anlamına gelmektedir. Bu yüzden müşterilerinizi tanıyın. Neyi istediklerini, neyi istemediklerini bilin ve hedef kitlede nokta atışı yapın.

 

HEDEF KITLE NEDIR

 

5- Planımız Var mı ?

Bir anonim atasözü der ki ; akıllıca bir plan, başarı için atılmış ilk adımdır. Bu sözden yola çıkarak söylemeliyiz ki planınız yoksa e-ticarette ömrünüz oldukça kısa. Planlama hayatımızın her yerinde çok önemli. Özellikle e-ticarette hangi hamleyi ne zaman yapacağınızı planlamak oldukça önemlidir. Her zaman bir sonraki adımızını planlayın. E-ticarette reklam, kampanya ve diğer pazarlama çalışmalarını kullanırken özel günler, hedef kitleniz için önemli günlere dikkat edin. Bu günler için yapılacak çalışmalar ve bu çalışmalara harcanacak bütçeleri önceden planlayın. Evdeki hesap her zaman çarşıya uymasa da planlı olmak e-ticarette sizi oldukça öne geçirecek ve avantaj sağlayacaktır.

 

NASIL PLAN YAPILIR 2

 

6- 7/24 Burada Mıyız ?

Bu başlığımızda şunu belirtmek gerekirki iş artık bir sisteme taşındı ve sabah 8.00 da açılıp akşam 19.00’da kapanan bir dükkan yok. Müşteriniz için gece yarısında da sabahın köründe de ulaşılabilir bir mecra konumundasınız. Her an size bir sipariş, iade veya sorun ile gelebilecek müşterilerinize 7/24 hizmet verebilmelisiniz. Bu noktada müşterilerinizin her muhattap aradığında sizi bulabilmesi e-ticaret konusunda sizi kaliteli olarak görmelerinde başlıca kriterlerden biri olacak.
MUSTERI HIZMETLERI

7- Sitemiz Güven Veriyor mu ?

Son maddemiz ise aslında en önemli maddemiz. Çünkü müşterileriniz sizinle iletişime geçerken sizden bir ürün veya hizmet satın alıp almayacağına karar verirken sizinle ilgili karşılaştıkları ilk yer web siteniz. Bu site içerisinde kullanılan renkler, sayfa düzenleri, fiyatlar ve kategoriler müşterinizin maruz kalacağı bazı faktörler. Bu faktörlerde özellikle ödeme sisteminin güvenilirliği, bilgilerin korunması giib konularda müşteriye vereceğiniz güven oldukça önemli.

Özellikle günümüzde veri hırsızlığı, kart bilgilerinin çalınması gibi olaylar müşterilerin bu konuda oldukça hassas olmasına neden oluyor. Web sitenizin güven verdiğinden emin olduysanız. Bu iş tamam demektir.

INTERNET SITESI NASIL KURULUR HOW TO DEVELOP CREATE WEBSITE 840X400 1