Bir ürün yada hizmeti pazarlarken müşteri ile kurulacak iletişim oldukça önemlidir. İnsanlar ise beklenmedik anlarda verilen mesajı almaya daha müsait olurlar ve bu şekilde verilen mesaj akılda kalıcı olur. Gerilla pazarlama ise tam bu noktada devreye girer. Beklenmedik anlarda, beklenmedik şekilde beklenmeyen mesajların verilmesidir. Beklenmediklik ilkesinin temel olduğu bu pazarlama yöntemi adını İspanyollar’ın Napolya ile savaşırken kullandığı gerilla taktiklerinden gelmiştir.

Gerilla pazarlamanın ilkelerinden diğerleri ise sıra dışı ve yaratıcı olmalarıdır. Yaratıcı yapılan bir gerilla pazarlama yıllar boyunca müşterilerin aklında yer edinir. Bu yer edinmeden sonra markanın bilinirliği pekişir ve marka kendine değer katar. Alışılmış geleneksel reklamlardan farkları ise geleneksel pazarlama satış, gerilla pazarlama kar üzerinedir. Geleneksel pazarlama ikna söz konusu iken gerilla da müşteri psikoloji üzerinden şaşırtmalar kullanılır. Üstelik yaratıcı bir fikir ile geleneksel reklamlara nazaran çok daha düşük bütçeler ile çok ses getirebilirsiniz.

 

Gerilla Pazarlama Örnekleri

 

1- Nivea

NIVEAGERILLA

Beiersdorf, mobilya mağazalarında Nivea logosunu sergileyen çift dokulu mavi kanepeler yerleştirdi. Bu kanepenin bir kısmı karanlık, kirli ve bakımsız görünürken Nivea yazan kısmı oldukça parlak, bakımlı ve göz alıcı görünüyordu. Bu yaratıcı kanepe ile oldukça yaratıcı br gerilla reklam yapıldı.

 

2- Nike

GERILLA PAZARLAMA

Oturma yeri olmayan bank görmüş müydünüz daha önce ? Muhtemelen hayır. Ama bu bank oldukça farklı. Nike tarafından yapılan bu gerilla reklam ile ”oturma koş ” mesajı direkt kişilere veriliyor. Bu mesaj karşı tarafı şaşırtarak aklında nike ile ilgili olumlu bir imaj çiziyor.

3- Monster

MONSTERGERILLA

Arama motoru üzerinden ”monster alınır mı”sorusuna yanıt olarak yapılan bu reklam ile tüketici anlık olarak şaşırtılarak başarılı bir gerilla pazarlama yapılmıştır.