Son dönemlerin yükselen trendi elektronik sporlar markalar için aslında yüksek derecede önem arz eden bir potansiyel güç. Elektronik sporlar Türkiye içerisinde son 3-4 senedir önemli gelişmelere adım attı. Dünyada ise 2000’lerden beri var olan ve hızla gelişmekte olan bir sektör.

 

Markalar için Neden E-Spor Önemli?

  1. E-sporu yakından takip eden ve içerisinde olanların yaş aralığına bakıldığında 13-24 yaş aralığı en büyük alanı kaplıyor. 13-24 yaş aralığı geleceğin karar verenleri ve yetişkinlik durumunda gelecek nesillere şekil verecek olanlar.
  2. Markaların ulaşmakta zorlandığı yaş aralığı aynı zamanda bu yaş aralığı. Değişen ve dijitalleşen dünyada bu kesim geleneksel sporlardan, kitle iletişim araçlarından uzaklaşmaya başladı ve her gelen kuşak daha fazla uzaklaşmaya başlıyor. Bunun farkında çoğu marka dijital pazarlama yöntemlerine başvursa bile artık çoğumuz adblocker gibi araçları kullanarak kendimizi bizi boğan reklamlardan uzak tutuyoruz.
  3. Geleneksel spolarda bir stadyumda 70.000-80.000 kişilik taraftar dağılımının cinsiyet oranı sizce nedir? Peki ya bunun televizyon ya da internet yayıncılarında cinsiyet dağılımı nedir? Türkiye’de var olan 4.000.000 e-spor izleyicisinin 1.200.000’nu kadın izleyiciler oluşturuyor.
  4. En çok para döngüsünü sağlayan yaş aralıklarından biri aynı zamanda 13-24 yaş aralığı. Aktif ve sürekli olarak temel ihtiyaçları dışında harcama yapıyorlar. Bu nesil 10 sene sonrasında ekonomik bağımsızlığını tamamen elde etmiş olup aynı harcama alışkanlığına devam edecektir.

Tüm Bunların Işığında E-Spor

E-spor şüphesiz gelecek neslin sporu olarak tamamen kabul görecek. Şimdiden Super Bowl,NBA Finalleri gibi evrensel izlenmelere sahip ve büyük reklam bayına sahip etkinliklerin izlenme rakamlarını geride bıramış bir sektörden bahsediyoruz. Markaların yeni nesile hakim olması için ciddi çalışmalar içinde olup 5-10 senelik planlamalarında e-spora büyük ölçüde yer ayırması gerekiyor. Tüm bunların dışında e-sporun içerdiği evrenselliğini unutmayalım. Aynı zamanda e-spor içerisinde ırkıçılık, cinsiyetçilik, şiddet gibi şeyleri bir kenara atıyor. Herhangi bir holiganizm içermeden salt izleyici olarak tüm e-spor müsabakalarını keyifle izliyorsunuz. Bir izleyici sadece desteklediği takım maçlarını izleyerek bu izleyici paydasında yer almıyor. League of Legends’da Çin Ligi’ni, Avrupa Ligi’ni takip ederken aynı izleyicisi CS:GO Major Turnuvaları’ndan birini izliyor. Yeri geliyor keyifle takip ettiği bir içerik üreticinin bulunduğu PUBG Turnuvasını da izliyor.